Glas

Vandaag een heerlijke dag gehad. We, An en ik natuurlijk, zijn naar het Nationaal Glasmuseum geweest in Leerdam. Het museum eerst aagedaan en daarna naar het glasblazen in de werkplaats, vlakbij. Je leert en ziet er dingen, waardoor ik met heel andere ogen naar glas kijk. Het werk wat er in zit, de studie die je moet hebben gedaan om volleerd glasblazer te worden. De spierkracht alleen al. Vandaag waren er 3 vrouwen bezig, met assistenten, want meestal heeft 1 glasblazer, minimaal 1, maar ook 2 of 3 assistenten nodig, omdat het ook continu moet blijven bewegen.

Glasblazerij Leerdam

Ik vond het zo leuk en mijn moekie had dit ook mooi gevonden, dat weet ik wel. We hebben ons daar prima vermaakt. De vrouw die je hier in beeld ziet, je kon zien, dat het een zwaar werkje was. Haar armen trilde van de inspanningen. Je moet ook wel tegen de hitte kunnen. Het vormen, wat ze met de hand doen en met karton, was ook heel secuur. Het karton is nat, zodat er een stoomlaagje tussen het glas en het karton komt. Je kreeg ook allerlei spulletjes in je handen, waar het glas van gemaakt wordt. Zand en soda. Ook lieten ze glastrekken zien. Ik zou daar heel de dag kunnen zitten en dit gewoon bekijken. In het museum, hadden we drie solo-exposities gezien. Hieronder een filmpje, van Ma’ayan Pesach. Combineren van glas en andere materialen en de geschiedenis er achter.

Je leest het. Nientje is niet meer grieperig. Paardemiddeltje van de dokter gehad en ik ben weer op de been. Gisteren had ik alweer energie. Heb zelfs mijn dakgoot schoongemaakt. De wonderen zijn de wereld niet uit 🙂
Het weer was ook geweldig, deze dag gaf weer een boost energie. Daarna weer naar huis. Alles stond nog zoals ik het achterliet. An ging weer naar huis en ik heb eten gemaakt voor de kinderen en nu even bloggen. Hieronder nog een foto.

Glazen bollen in de kunsttuin van het museum

Ben benieuwd wat deze week me weer brengt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑